Nežádoucí rozprach červené barvy

Nežádoucí rozprach červené barvy
Jan Krupa - 11. 10. 2015 , sekce: Sublimační tisk

V tomto článku se podíváme na rozprach inkoustu, co ho způsobuje a jak mu zabránit.

Pokud má tiskárna špatný inkoust (starý, promrzlý, studený, nebo pracuje v chladu atd.) tak výsledek vypadá jako na obrázku níže (rozprašuje) - to znamená, že všude kolem barvy, u níž je špatný inkoust, tiskárna rozprašuje všemi směry. Tento tisk byl z vektorové grafiky, takže nebylo možné, že by tam bylo nějaké pozadí, nebo „smetí neviditelné pouhým okem“. Mějte na paměti, že spotřební doba inkoustu je maximálně 6 měsíců.

Nežádoucí rozprach červené barvy

Řešené příklady:

Zákazník má čerstvé inkousty, tiskárna rozprašovala kolem grafiky pouze v jednom místě - v horní části hrnečku, ale ve spodní ne. V tomto případě jsme vyčistili magnetický pásek a osušili jej, poté jsme provedli 2 - 3 cykly vyrovnání hlavy a tiskárna dosahovala ideální přesnosti. Pokud by rozprašovala všude, kde se dá (nahoře i dole) a obraz by byl přesycený, např. obličeje lidí „jako po soláriu“ dalo by se usuzovat na problém s inkoustem.


Zákazník má čerstvé inkousty, ale tiskárna tiskne 30% stránky špatně - pouze u první a další tisk dobře. Tento problém se nám nepodařilo vyřešit, ale zákazník tvrdil, že má tiskárnu někde ve sklepě, zapíná ji a hned chce mít dokonalý výsledek. Když tiskárnu zapnul, provedl jedno čištění hlavy a začal tisknout, tak bylo už od první stránky všechno v pořádku. Došli jsme k závěru, že v tomto případě se hlava tiskárny musí zahřát, protože kapky inkoustu jsou uzpůsobené na teplo.


Zákazník měl všechno v pořádku, ale měl podezření na chybu tiskárny - ukázalo se však, že špatně chladil hrnky. Horké je dával na studené dlaždice, inkoust se odpařoval a způsoboval efekt ducha (přízraku), protože teplo stoupalo vzhůru a bralo s sebou inkoust. Na papíře bylo všechno perfektní, nic nebylo vidět.

Takové výtisky jsou obvykle způsobeny jednou z následujících příčin:

  1. Tiskárna se nachází na chladném místě, optimální teplota pro sublimační inkoust je 20 – 23 stupňů, pokud tiskárna tiskne v chladnějším prostředí, budou problémy s prášením inkoustu.
  2. Tisk na tiskárně s uzavřeným krytem, tiskárna by měla tisknout s otevřeným krytem tak, aby se hadičky systému nezachycovaly o kryt a neblokovaly tiskárnu, která pak tiskne nepřesně.
  3. Další možností je ušpiněný magnetický pásek. Pásek se nachází v zadní části tiskového prostoru přímo za tiskovou hlavou, když se ušpiní tak je třeba jej vyčistit a následně vyrovnat tiskovou hlavu.
  4. Pokud tiskárna tiskla se zavřeným krytem, nebo měla ušpiněný magnetický pásek, tak se po vyčištění pásku a zvednutí krytu tiskárny musí provést vyrovnání tiskové hlavy - tato operace se provádí na záložce údržby v nastavení tisku v ovladači pro Epson. Po jejím spuštění ukáže software Epson krok po kroku, jak je třeba ji provést. Pro jistotu je třeba kalibraci provést raději 2 - 3 krát.

Postup:

  1. Důkladně odvzdušníme systém průběžného doplňování inkoustu
  2. Pokud máme toto splněno, vyčistili bychom magnetický pásek tiskárny a dobře bychom jej po vyčištění vysušili
  3. Provedeme 2 - 3 čištění hlavy prostřednictvím záložky údržba v nastavení (předvolbách) tiskárny.
  4. Provedeme bych 3 - 4 cykly vyrovnávání hlavy kvůli kalibraci a to by mělo pomoci.
  5. Nastavte tiskárnu takto: typ papíru: obyčejný papír, kvalita tisku: nejvyšší možná a na záložce „další možností“ vedle zrcadlového obrazu zaškrtněte rychlý tisk
  6. Když tohle všechno máme, provedeme zkušební výtisk, pokud bude zamlžení přetrvávat tak se jedná o prošlý, nebo přemrzlý inkoust.

Pevně věříme, že se vám s naší pomocí podařilo odstranit problém s rozprachem barvy

Líbil se vám tento článek? Doporučte ho svým přátelům.

Komentáře

95 % zákazníků doporučuje náš obchod

Milí ochotní lidé, super spolupráce. Když nevíte, rádi poradí. Obchod doporučuji.

Ověřený zákazník, včera

Výhody e-shopu:

  • Rychlé vyřízení objednávky
Ověřený zákazník, před 5 dny

Řezací fólie od jednoho metru s rychlým dodáním

Ověřený zákazník, 31. 03. 2024

Výhody e-shopu:

  • Rychlost dodání
  • Skvělá technická podpora
Ověřený zákazník, 30. 03. 2024

Proč nakupovat u nás

  • Nabízíme vám široký sortiment vyzkoušených produktů
  • Specializujeme se na reklamní agentury
  • Rozumíme problémům v tomto oboru
  • Všechny stroje máme opravdu skladem
  • Při potížích poskytujeme odbornou podporu
  • Postaráme se o servis i náhradní díly
  • Máme spoustu spotřebního materiálu za super ceny

Další informace

Novinky a slevy na Váš e-mail:
Porovnat zboží 0