Bílý sublimační tisk

Bílý sublimační tisk
Soukupová Lenka - 10. 1. 2022 , sekce: Sublimační tisk

Mnoho výrobců oděvů po celém světě si jistě nesčetněkrát položilo otázku: „Mohu použít sublimaci na tmavý textil?” V následujícím článku Vám představíme tuto technologii a také to, co je dnes možné pomocí sublimace potisknout.

Co je to sublimace?

Sublimace je technologie přenosu, při níž barvivo mění svůj skupenský stav z pevného na plynný, aniž by prošlo kapalnou fází. Děje se tak za tepla a tlaku. Design nebo fotografii vytištěnou sublimačním inkoustem nebo sublimačním tonerem Ghost tak lze přenést do polyesterové tkaniny.

Grafika se vytiskne sublimační tiskárnou na arch běžného kancelářského papíru nebo na speciální sublimační papír. Tento list se pak umístí na polyesterový podklad tak, jak jej chcete následně potisknout. Vlivem tepla a tlaku změní barvivo svůj skupenský stav z pevného na plynný. Plyn se následně spojí s vlákny polyesterové tkaniny a stane se tak její trvalou součástí. Protože je toner sublimován přímo do tkaniny, podklad se nezmění a působí stejně jako před potiskem. Tato metoda také poskytuje velmi trvanlivý výsledek, který vydrží mnoho praní.

Výběr tkaniny

Vzhledem k procesu je sublimace vhodná pouze pro světlé (bílé) tkaniny. Představme si, že vlákna polyesterového oděvu jsou barevná nebo černá. Jakékoli plynné barvivo, které se pokusí spojit s těmito tkaninami, bude kontaminováno barvou samotného vlákna. Samozřejmě čím tmavší barva vlákna, tím více se tento problém zhoršuje. Zatímco sublimace černé barvy na žlutou bezpečnostní vestu stále funguje skvěle, sublimace žluté barvy na černou vestu je nemožná.

Sublimační potisk bílé barvy

Bílý toner se stal velmi oblíbenou technologií pro potisk látek všeho druhu a zákazníci se často ptají, kdy bude možné provádět bílou sublimaci. Když se vrátíme k tomu, jak proces sublimace funguje, je jasné, že jakékoli bílé barvivo v plynném stavu, které se snaží spojit s tmavým (tj. černým) polyesterovým vláknem, bude kontaminováno barvou samotného vlákna. Proto nic takového jako bílá sublimační tiskárna neexistuje. Tisk bílé barvy sublimací na světlé textilie je zastaralý, protože reprodukce barev je dokonalá s azurovou, purpurovou, žlutou a černou sublimační barvou. Na rozdíl od tonerového přenosu není u sublimace potřeba bílé pozadí ke zlepšení barevného podání nebo aktivace lepidla na přenosovém papíru.

Řešení pro bílý sublimační tisk

Potřeba tisknout bílou barvou na tmavý polyester a další substráty byla v oboru známá již dříve. Ačkoliv je sublimační technologie oblíbená pro své zářivé barvy a vynikající kvalitu obrazu, vždy jí chyběla univerzálnost. Průmysl vyvinul obrovské množství pro sublimaci vhodných polotovarů, které splňují téměř jakékoliv přání. Všechny jsou stále bílé nebo světlejší barvy.

Vysvětlíme vám několik řešení tisku v bílé barvě na polyesterové a další podklady. Na trhu existuje mnoho technologií umožňujících bílý tisk. V tomto článku ale nemůžeme popsat všechny, a proto zmíníme jen některé. Vždy byste si však měli zjistit všechny dostupné možnosti a vybrat právě tu, která nejlépe odpovídá vašim požadavkům a potřebám.

Sublimace na tmavé povrchy

Mnoho společností z oblasti výroby přenosových papírů nabízí speciální jedno nebo dvoustupňové přenosové papíry, které umožňují používat sublimační tiskárny s tmavými polyesterovými a jinými textiliemi. Tyto výrobky nesou na tiskové straně polyesterovou vrstvu umožňující sublimaci a na druhé straně adhezivní vrstvu, která přilne k podkladu. Nevýhodou je, že potřeba dvou vrstev způsobuje velmi tuhý povrch výsledné aplikace na textilu.

Většina těchto řešení nabízí možnost použití i na jiných materiálech než polyester, například na bavlně. Tyto výrobky mají bohužel často krátkou životnost, a to nemá sublimační komunita moc ráda.

Tepelný přenos toneru

Další možností je použití tepelného přenosu toneru. Na rozdíl od sublimace vyžaduje tonerový přenos laserovou tiskárnu s bílým tonerem, ale nabízí širokou škálu možných aplikací na tmavé i světlé podklady. Při přenosu tonerem se požadovaný design tiskne na průhledné médium zvané A-fólie. Nejprve se vytisknou barvy obrázku/návrhu. Následně se vymění v laserové tiskárně černá tonerová kazeta za bílý toner Ghost. Poté se znovu vloží fólie A do tiskárny a provede se druhý tisk s bílým tonerem. Pro dosažení nejlepšího výsledku se doporučuje přetisknout i světlejší barvy a polotóny.

Po vytištění návrhu se pak spojí fólie A s takzvaným papírem B pomocí tepelného lisu. B-papír obsahuje tepelně reaktivní lepidlo. Za tepla a tlaku dochází k tepelně aktivované reakci, při níž se lepidlo z B-papíru spojí s potištěnými plochami na A-fólii. Po tomto procesu se fólie A a papír B ještě za tepla okamžitě oddělí. Oddělení fólie a papíru se provádí na ještě teplé pracovní desce.

A-fólii lze nyní umístit na požadovanou látku. To je velmi snadné, protože médium je průhledné. Po přitisknutí fólie A na textil v tepelném lisu je potisk již součástí oděvu. Zbylou fólii A lze odstranit po vychladnutí, přičemž se přenesl pouze potisk. Tato metoda funguje na mnoha různých podkladech, jako je například polyester, bavlna, plsť, kůže, hedvábí a další. Výsledná aplikace na textilu je jemná na dotek a výsledky vydrží mnoho praní.

Líbil se vám tento článek? Doporučte ho svým přátelům.

Komentáře

97 % zákazníků doporučuje náš obchod

Výhody e-shopu:

  • Rychlost
Ověřený zákazník, před 2 dny

Výhody e-shopu:

  • Vše OK
Ověřený zákazník, 19. 03. 2024

Výhody e-shopu:

  • Pěkné zboží
Ověřený zákazník, 17. 03. 2024

Výhody e-shopu:

  • Rychlost
  • Cena
Ověřený zákazník, 15. 03. 2024

Proč nakupovat u nás

  • Nabízíme vám široký sortiment vyzkoušených produktů
  • Specializujeme se na reklamní agentury
  • Rozumíme problémům v tomto oboru
  • Všechny stroje máme opravdu skladem
  • Při potížích poskytujeme odbornou podporu
  • Postaráme se o servis i náhradní díly
  • Máme spoustu spotřebního materiálu za super ceny

Další informace

Novinky a slevy na Váš e-mail:
Porovnat zboží 0