O termolisech a jejich údržbě

O termolisech a jejich údržbě
Jan Krupa - 25. 7. 2017 , sekce: Termolisy

Co je to termolis, z čeho se skládá a jak se termolis udržuje v perfektním stavu? Dozvíte se v následujícím článku.

Termolisy jsou stroje, které uchycují speciální materiály na požadovaný materiál či předmět. Princip uchycení zajišťuje topná deska s vhodně nastavenou teplotou a cíleným tlakem.

Aby se uchycení speciálních materiálů podařilo, je nutné termolis udržovat v dobrém stavu. Je jedno jestli termolis nejlevnější, nebo profi značkový. Podmínky pro jeho bezvadný chod musí být splněny.

Termolis se skládá ze tří důležitých celků.

  1. Mechanické části a kostra stroje
  2. Elektronika
  3. Topná deska

Mechanické části a kostra termolisu

Kostra stroje zajišťuje stabilitu a tlak. Při běžném používání dochází k jejímu opotřebení a během času již pak termolis nemusí plnit některou ze svých funkcí. Například u poloautomatického termolisu může dojít k tomu, že vlivem opotřebení se nemusí zvedat pracovní plocha stroje. Taktéž se vlivem opotřebení snižuje vytvářený tlak termolisu. Veškeré šroubové spoje je vhodné kontrolovat a průběžně dotahovat. Styčné plochy, kde dochází ke tření je vhodné udržovat v čistotě a dostatečně promazané. Pokud je termolis vybaven pístnicemi je nutné plochy pístů udržovat čisté a lehce naolejované. 

Elektronika termolisu

Všechny termolisy jsou vybaveny elektronikou. Tato elektronika řídí jejich chod. Části elektroniky jsou uschovány uvnitř stroje. Běžný uživatel k nim nemá za normálních okolností přístup. I tak je nutná její údržba. Po běžnou údržbu elektroniky termolisu stačí stlačený vzduch. Pomocí stlačeného vzduchu stačí ofouknout části elektroniky a zbavit ji tak nežádoucího prachu. V termolisu se vyskytují spínací prvky, které po sepnutí dávají informace elektronice. Tyto prvky jsou mechanicky namáhány a dochází k jejich opotřebení.

Topná deska termolisu

Každý lis je vybaven topnou deskou v různém provedení. Topné desky bývají ošetřeny teflonovým nástřikem, nebo PTFE tkaninou (teflonová tkanina). Aby byl zajištěn kvalitní přenos, udržujte styčnou plochu topné desky v čistotě. Pravidelně zkoušejte teplotu topné desky proti teplotě zobrazované na elektronice termolisu, což lze provést pomocí pyrometru. Pokud je teplota nízká, budou speciální materiály určené k přenosu nedostatečně přeneseny, což přinese snížení kvality výrobků. Je-li teplota vysoká, stane se, že speciální materiály určené k přenosu a požadovaný materiál mohou být vysokou teplotou znehodnoceny. Změna teploty topné desky je přirozený jev, ke kterému dochází v důsledku opotřebení topných těles a termočidla, které snímá teplotu topné desky.

Udržujte svůj termolis v nejlepší kondici

Dobře a spolehlivě fungující termolis je základem pro efektivní výrobu nejen reklamních předmětů. Stejně jako u jakékoliv jiné reklamní technologie i zde platí pravidlo, že na kvalitě se nevyplácí šetřit. Pokud váš termolis dosluhuje nebo jeho výkony nejsou optimální, věnujte mu náležitou péči výměnou náhradních dílů a příslušenství pro termolisy nebo zvažte jeho náhradu. Zajistíte si tak nejen spokojenější klientelu, ale také ekonomičtější provoz díky minimalizaci zmetkovosti.

Líbil se vám tento článek? Doporučte ho svým přátelům.

Komentáře

95 % zákazníků doporučuje náš obchod

Výhody e-shopu:

  • Rychlost dodání
  • Kvalita výrobku
  • Skvělá komunikace
Ověřený zákazník, před 3 dny

Milí ochotní lidé, super spolupráce. Když nevíte, rádi poradí. Obchod doporučuji.

Ověřený zákazník, před 5 dny

Výhody e-shopu:

  • Rychlé vyřízení objednávky
Ověřený zákazník, 12. 04. 2024

Řezací fólie od jednoho metru s rychlým dodáním

Ověřený zákazník, 31. 03. 2024

Proč nakupovat u nás

  • Nabízíme vám široký sortiment vyzkoušených produktů
  • Specializujeme se na reklamní agentury
  • Rozumíme problémům v tomto oboru
  • Všechny stroje máme opravdu skladem
  • Při potížích poskytujeme odbornou podporu
  • Postaráme se o servis i náhradní díly
  • Máme spoustu spotřebního materiálu za super ceny

Další informace

Novinky a slevy na Váš e-mail:
Porovnat zboží 0