Tipy a triky při dokončování textilu

Tipy a triky při dokončování textilu
Marek Znojil - 2. 2. 2022 , sekce: Termolisy

Dostáváme spoustu otázek ohledně úpravy textilu, proto jsme požádali našeho technika, aby nám poskytl své tipy a triky v oblasti povrchové úpravy textilu a odpověděl na nejdůležitější z nich.

Flex a Flock

Určení: Módní, sport, volný čas, profesionální

Flex a Flock jsou vhodné pro všechny aplikace. Zatímco Flex je možné použít všude, Flock se používá na pracovní oděvy a sportovní textilie.

Jaké jsou limity transferového tisku?

V závislosti na použité textilii a oblasti jejího použití může být omezena její životnost. S Flex a Flock můžete zpracovávat pouze vektorové soubory, pokud nepoužíváte digitální Flex a Flock, kdy je možné zpracovávat i bitmapové soubory (obrázky).

Na co byste měli pamatovat při předběžné úpravě materiálů určených k tisku?

Materiály určené k potisku by se před použitím neměly prát nebo jinak upravovat, aby nedošlo ke zdrsnění vláken. Mnoho textilií je již předem ošetřeno od výrobce, což napomáhá lepšímu spojení fólie s vlákny textilií.

Jak se připravuje soubor pro tisk nebo řezání?

Existují různé způsoby, jak toto provést. Buď vám zákazník poskytne již připravený soubor, nebo je možno použít pixelovou grafiku jako šablonu, kterou musíte vektorizovat. Další možností je společně se zákazníkem vypracovat jeho myšlenku motivu a poté motiv již od začátku tvořit ve vektorovém programu.

Jaké parametry jsou vyžadovány pro transferové lisy?

U transferových lisů byste měli mít možnost nastavit parametry času, teploty a tlaku (ručně nebo pneumaticky).

Jak správně zacházet s přenosovými lisy?

Přenosové lisy by měli být především udržovány v čistotě. Neměl by být překročen maximální přítlak. Po dosažení nastavené teploty (zobrazeno na displeji) byste měli počkat 5 - 10 minut, než se topná deska zcela zahřeje, aby byl zaručen optimální výsledek tisku na celé ploše. Nejdůležitější je mezi topnou desku a přenosovou folii vždy umístit ochrannou vrstvu (pečicí papír, teflonovou fólii, silikonovou fólii, apod.).

Jak velký tlak musí být použitý a jak dlouho zažehlování trvá?

Správný tlak a čas vždy závisí na tom, na jakém termolisu (kloubovém nebo pneumatickém), na jaký materiál se tiskne a na výrobci fólie Flex a Flock. Obecně lze říci, že standardní Flex nebo Flock nažehlovací fólie má následující parametry:

  • Flex = střední až vysoký tlak; čas 12 - 17 sekund + 2 - 5 sekund po odstranění nosné fólie
  • Flock = vysoký tlak; čas 17 - 23 sekund + 2 - 5 sekund po odstranění nosné fólie

Jakou teplotu snesou Flex nebo Flock fólie?

Teplota závisí na typu a výrobci fólie. V závislosti na použité vrstvě lepidla se teplota pohybuje v rozmezí 120° - 170°C pro Flex a 150° - 170°C pro Flock. Nejlépe je vždy postupovat podle pokynů výrobce. Při změnách ostatních parametrů se však můžete od této hodnoty trochu odchýlit. Vždy je vhodné provést několik zkušebních testů přímo na textilu.

V jakém okamžiku (při jaké teplotě) by se měla odstranit Flex nebo Flock fólie?

Ve většině případů lze podkladovou vrstvu flexofólií odlepit za tepla (hot peel). Pokud se fólie při odlepování zvedá, jedná se o fólii odlepovanou za studena. Pokud se podklad odlepil pouze v jednom okraji motivu, máte možnost podklad vrátit a celý znovu zažehlit. S Flock fólií je to jednodušší, tato fólie se vždy odlepuje za studena.

Další tipy a triky pro zpracování:

  1. Vždy si objednejte náhradní textilie pro případ, že se něco pokazí, nebo jako testovací vzorek, pokud nemáte s těmito fóliemi zkušenost.
  2. Fólie Flock a Flex vždy řežte zrcadlově!
  3. Při odstraňování zbytků použijte kousek podkladového materiálu (pokud je opatřen lepidlem), případně kousek lepicí fólie. Předejdete tak nechtěnému přenosu na další materiál, který budete zažehlovat. Udržujte pracoviště v čistotě!
  4. Po umístění je vhodné motiv fixovat termopáskou, aby nedošlo k posunutí.

Jaké parametry stroje jsou vyžadovány pro řezací plotr?

Řezací plotr by měl mít nastavitelné parametry rychlosti řezu a přítlaku. Příjemným bonusem je u řezacího plotru funkce ořezu vytištěné grafiky.

Jak správně zacházet s řezacími plotry?

Zařízení (povrch, řezací lišta, přítlačné válce) by mělo být udržováno v čistotě a mělo by být zabezpečeno proti nárazům a pádům. V případě velkého opotřebení hrotů by se měly nože pravidelně měnit, aby se zajistila dobrá kvality řezu. Řezací lišta by neměla být poškozena, jinak by rovněž měla být vyměněna. Materiál je třeba vkládat tak, aby nedocházelo ke zbytečnému zasekávání a případnému poškození řezací hlavy.

Líbil se vám tento článek? Doporučte ho svým přátelům.

Komentáře

95 % zákazníků doporučuje náš obchod

Výhody e-shopu:

  • Rychlost dodání
  • Kvalita výrobku
  • Skvělá komunikace
Ověřený zákazník, před 2 dny

Milí ochotní lidé, super spolupráce. Když nevíte, rádi poradí. Obchod doporučuji.

Ověřený zákazník, před 4 dny

Výhody e-shopu:

  • Rychlé vyřízení objednávky
Ověřený zákazník, minulý týden

Řezací fólie od jednoho metru s rychlým dodáním

Ověřený zákazník, 31. 03. 2024

Proč nakupovat u nás

  • Nabízíme vám široký sortiment vyzkoušených produktů
  • Specializujeme se na reklamní agentury
  • Rozumíme problémům v tomto oboru
  • Všechny stroje máme opravdu skladem
  • Při potížích poskytujeme odbornou podporu
  • Postaráme se o servis i náhradní díly
  • Máme spoustu spotřebního materiálu za super ceny

Další informace

Novinky a slevy na Váš e-mail:
Porovnat zboží 0