Nažehlujte fólie a zvýrazněte tak svůj textil

Nažehlujte fólie a zvýrazněte tak svůj textil
Marek Znojil - 10. 2. 2022 , sekce: Termolisy

Hledáte snadný způsob, jak vylepšit své oblíbené tričko nebo vytvořit výjimečnou upomínku, která vynikne svou originalitou, ale bude zároveň vypadat profesionálně? Pomocí flexotisku na fólie můžete svému oblečení dodat křiklavý slogan, chytlavé motto nebo filigránský motiv, který bude stejně osobitý jako vy. Abyste toho dosáhli, stačí vzít v úvahu několik důležitých aspektů, které vám podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Jak funguje potisk vinylovou fólií?

Potisk vinylovou fólií je vysoce kvalitní metoda povrchové úpravy textilu, která nabízí mnoho výhod. Základním předpokladem pro proces potisku je vytvoření vektorové grafiky, která slouží jako předloha pro slogan, logo nebo motiv. Ta se následně vyřeže do vinylové fólie a poté se ručně vyseparuje. Pomocí transferového lisu, který pracuje při teplotě až 180 °C, je motiv aplikován na oděv.

Alternativou tisku na vinylovou fólii je tonerový transfer. Při tonerovém transferu odpadá separování a na rozdíl od vinylových fólií se místo plotru používá laserová tiskárna.

Co je třeba vzít v úvahu při použití vektorové grafiky?

Vinylové fólie jsou vhodné především pro jednobarevné či dvoubarevné motivy a nápisy. Není možné vyrábět fotografie nebo obrázky s barevnými přechody.

Vektorová grafika je nezbytná pro vysoce kvalitní tisk. Na rozdíl od rastrové nebo bitmapové grafiky, vektorová pracuje s geometrickými tvary jako jsou kruhy, mnohoúhelníky nebo křivky. To přináší výhodu v tom, že plotr může nejen přesně vyříznout požadovaný motiv, ale také jej beze ztrát zmenšit či zvětšit na libovolnou velikost.

Které programy se používají pro vektorizaci?

K vytvoření vektorové grafiky se používají kreslicí programy, jako je Adobe Illustrator nebo CorelDraw, které převádějí hotové obrázky na vektorovou grafiku.

Adobe Illustrator nabízí dvě možnosti: vektorizaci s uloženými předvolbami trasování a individuální vektorizaci s možností trasování obrázků. První možnost je užitečná zejména pro začátečníky, protože není třeba hledat ani provádět žádná další nastavení. Druhá pak nabízí více možností, jak navrhnout motiv podle vlastních představ, ale také vyžaduje určité zkušenosti a ochotu experimentovat.

CorelDraw funguje podobně jako Adobe Illustrator. Disponuje hned třemi variantami vektorizace, a to rychlou, středovou a obrysovou. Při rychlé vektorizaci CorelDraw přebírá veškerá nastavení a obrázek přímo převádí. Středová vektorizace zase pracuje s nevyplněnými otevřenými a uzavřenými křivkami, které jsou ideální pro technické podpisy nebo čárové výkresy. Chcete-li vytvořit vektorový soubor
z fotografie, loga nebo klipartu, obrysová vektorizace pracuje s objekty křivek, které nemají obrys.

Od vektorového souboru k návrhu

Po vytvoření požadovaného motivu je třeba jej přenést na vinylovou fólii. K tomu se používá řezací plotr, který grafiku do fólie vyřeže. Nejprve je však třeba zvolit vhodnou vinylovou fólii. Kromě jednobarevných verzí jsou nyní k dispozici také fólie se třpytivými a zrcadlovými efekty, v kovovém vzhledu nebo také v zářivých neonových barvách. Dokonce ani reflexní či fluorescenční fólie, které v noci svítí, již nejsou raritou.

Jakmile se rozhodnete pro fólii, můžete grafiku přenést do plotru pomocí počítače. Motiv vyřežte zrcadlově. Po zadání požadovaného množství začne řezací plotr pracovat. Používá se odpovídající řezací nůž, který horizontálními pohyby vyřezává požadovaná data na fólii.

Jakmile je tento proces dokončen, fólii vyjměte z plotru a pomocí skalpelu nebo pinzety vyseparujte přebytečný materiál. Při tomto posledním kroku je třeba dbát zvláštní opatrnosti, aby nedošlo k poškození nosné fólie a následně i motivu.

Poslední krok – přenos z fólie na textil

K nanesení požadovaného motivu na oděv je potřeba transferový lis. Ten pracuje při teplotě 135 °C až 180 °C a tlaku přibližně 4 bary. Oděv se položí na pracovní plochu a transferová fólie se umístí podle vašich požadavků tak, aby se motiv nebo slogan mohl zafixovat pomocí tepla a tlaku. Lepící vrstva vinylové fólie se během tohoto procesu roztaví a spojí se s vlákny oděvu. Když poté vychladne, lepidlo ztvrdne.
V posledním kroku je třeba pouze odstranit nosnou fólii a motiv je úspěšně přenesen.

U již výše zmíněné techniky přenosu tonerem není třeba provádět krok separace. Po vytištění požadovaného motivu na přenosovou fólii se tisk spojí (sežehlí) s takzvaným B-papírem. Při tomto kroku procesu se na potisk přenese adhezní vrstva podobná té, která se používá u vinylových fólií. Na textil nakonec přilne pouze vytištěné grafika. Kromě výhody absence separace, umožňuje přenos tonerem také vícebarevné obrázky a fotografie. Se speciálními fóliemi není problém tisknout i takové barvy jako je zlatá, stříbrná nebo neonová.

Přehled výhod a nevýhod potisku pomocí vinylových fólií:

+ vysoká kvalita

+ výrazné barvy

+ hladký povrch

+ odolnost vůči mytí

+ dlouhá trvanlivost

+ ideální pro malá množství

+ jakékoliv škálování

+ levné a rychlé

+ individuální design

 

- bez sklonů

- cenově nevýhodné pro větší množství

- každá barva vyžaduje samostatné vykreslení a tisk

Které textilie lze využít pro potisk vinylovou fólií?

  • trička
  • mikiny
  • bundy
  • baseballové čepice
  • jutové tašky
  • dresy a mnoho dalšího

Klasické oblasti pro použití potisku vinylovými fóliemi

  • propagační oděvy
  • sportovní kluby
  • školy
  • zájmové činnosti

Oblasti použití vinylových fólií a tonerového přenosu jsou velmi podobné. Tonerový přenos však nabízí mnoho výhod. Kromě široké škály potisknutelných materiálů, lze tonerovým transferem bez problémů přenášet různobarevné motivy, a dokonce také fotografie. Není nutná separace, a z hlediska trvanlivosti a odolnosti při praní, nejsou výsledky tonerového transferu v ničem horší než výsledky vinylových fólií.

Líbil se vám tento článek? Doporučte ho svým přátelům.

Komentáře

95 % zákazníků doporučuje náš obchod

Výhody e-shopu:

  • Rychlost dodání
  • Kvalita výrobku
  • Skvělá komunikace
Ověřený zákazník, před 2 dny

Milí ochotní lidé, super spolupráce. Když nevíte, rádi poradí. Obchod doporučuji.

Ověřený zákazník, před 4 dny

Výhody e-shopu:

  • Rychlé vyřízení objednávky
Ověřený zákazník, 12. 04. 2024

Řezací fólie od jednoho metru s rychlým dodáním

Ověřený zákazník, 31. 03. 2024

Proč nakupovat u nás

  • Nabízíme vám široký sortiment vyzkoušených produktů
  • Specializujeme se na reklamní agentury
  • Rozumíme problémům v tomto oboru
  • Všechny stroje máme opravdu skladem
  • Při potížích poskytujeme odbornou podporu
  • Postaráme se o servis i náhradní díly
  • Máme spoustu spotřebního materiálu za super ceny

Další informace

Novinky a slevy na Váš e-mail:
Porovnat zboží 0